At tage på efterskole er efterhånden blevet noget, som i højere grad er et fravalg end et tilvalg. For mange er det helt oplagt at tage et år mellem skolen og den videre uddannelse, enten for at få ny sociale input, lære noget andet fagligt, eller måske bare for at komme lidt væk hjemmefra. Det er noget som man på længere sigt kan se har været til gavn for mange i forhold til social, faglig og psykisk udvikling mere generelt. Når de unge mennesker derfor er ved at afslutte enten ottende eller niende klasse og begynder at tænke på fremtidsperspektiver, er det derfor tit mere spørgsmålet om hvilken efterskole de skal på, end om de skal af sted.

Efterskoler er lige så diverse og forskellige som mennesker kan være det. Der ligger rigtig mange efterskole rundt omkring i Danmark, og alle udbyder de forskellige fagkombinationer og har forskellige filosofier og ideologier. Nogle fokuserer på de kreative fag, andre på idræt, og andre på noget helt tredje. Mulighederne er altså så mange, at det nogen gange kan føles fuldkommen overvældende – for hvad skal man så egentlig vælge?

Læs mere på Odense Designakademis hjemmeside.

En efterskole skal føles som hjem

Når det kommer til at vælge efterskole, så er det vigtigt at man vælger med hjertet frem for fornuften. Dette er der flere forskellige grunde til. For det første, så er efterskolen et sted man kan udvikle sig og have det sjovt. Efterskolen er ikke adgangsgivende til specifikke videre uddannelser, men fungerer derimod som en afsluttende folkeskoleeksamen. Derfor er der ingen grund til at tænke en masse store planer om hvad der skal se ti år frem, når man skal vælge hvilken efterskole som man gerne vil på. Tværtimod er det vigtigt at vælge efter interessen.

Efterskolen er nemlig et sted hvor man skal bo, have undervisning og møde nye mennesker. Det er et intenst forløb på et helt år, hvor man får sig et nyt hjem. Et hjem skal som bekendt være et sted hvor man er glad og tryg, og det er derfor vigtigt at man vælger sin efterskole ud fra disse kriterier. Tryghed kommer først og fremmest ud fra idéen om, at man kan være sig selv. Derfor er det ultimativt de fag som efterskolen har, som bør være bestemmende for ens valg. Man skal nemlig opprioritere de fag, som man synes virker sjove og spændende.

På en efterskole kan du få lov til at dyrke dine hobbyer

Er du for eksempel interesseret i ting som animation eller design, så bør du vælge en efterskole som udbyder linjer inden for disse felter. Dette giver dig nemlig den ultimative mulighed for at dyrke din hobby, og dermed tilbringe et år med at udvikle hvem du er som person. Et år på en efterskole i for eksempel Odense på Fyn vil være det bedste valg i dit liv, hvis bare du tager de fag som du brænder for og som du kan stå ved som person.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *